nieuwe wedstrijd High Key/Low Key

Het thema van de nieuwe wedstrijd is bedacht door Natuur 3 en is High key/Low key.

Voor de mensen die niet bekend zijn met deze begrippen, de volgende omschrijving:

High Key

Een vorm van fotografie waarbij men voornamelijk met veel licht werkt. Het resultaat is vaak een foto met maar erg weinig zwarte (of donkere partijen). Bij een high key foto leg je de nadruk op de lichte tonen. Dat wil niet zeggen dat de foto daarmee overbelicht is. Integendeel, bij een goede high key foto zijn de tonen weliswaar licht maar niet uitgebeten wit. Je moet dus altijd de fijne nuances in de lichte tonen kunnen zien. In het histogram kun je dat controleren, de curve ligt rechts maar blijft in het vak.

Low Key

Bij low key geldt een vergelijkbaar verhaal, maar dan aan de donkere kant. Nadruk op de donkere tonen zonder dat er sprake is van dichtgelopen zwart. Het histogram toont de curve links, zonder dat de grafiek tegen de linkerzijde (onderbelichting) opkruipt en alle nuance verdwijnt. De foto’s bevatten vaak veel zwart, maar low-key is ook mogelijk met andere kleuren erin. Bij Low-key is het niet zo erg als details tegen elkaar wegvallen omdat het te donker is, zolang de details maar niet belangrijk zijn in de foto.

Inzenden voor deze wedstrijd kan tot 1 november a.s.
Succes!