Project 44 Fort Sabina

Het jaar 2024 markeert de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Brabant in 1944. Op Fort Sabina herdenken we het heugelijke gebeuren uitgebreid. Onder de noemer Project 1944 werken we momenteel aan een veelzijdig kunstproject.

Een kunstproject dat Vrijheid zal verbeelden:

Een tentoonstelling van historische foto’s van de bevrijding zal worden gecombineerd met hedendaagse fotografie. Onder meer stellen we werk tentoon van avonturier, hulpverlener en fotograaf Edward Hirschfeld die reeds enkele jaren nabij het front bij Donetsk in Oekraïne woont en werkt. Van beide doet hij indringend beeldverslag.

Open call aan beeldmakers:

We dagen fotografen uit te verbeelden wat het begrip vrijheid voor hen betekent. We doen een oproep (open call) aan amateurs en (semi-) professionele fotografen om invulling te geven aan het begrip Vrijheid. De beste werken worden op het fort geëxposeerd.  Ze worden gevraagd een “lens based” beeld aan te leveren. Foto, Video, AI-based en/of stop motion. Zo veel omvattend mag het zijn. Maar altijd met één boodschap die al het beeldmateriaal verbindt: vrede en vrijheid zijn ons grootste goed.

Kunst en Monumentenroute Moerdijk 2024

De expositie “Project 44” zal plaatsvinden tijdens de Kunst- en Monumentenroute Moerdijk in de eerste twee weekenden van september 2024. De tentoonstelling zal worden omkleed met tal van evenementen die je onder andere meenemen naar de noodlottige nacht in januari 1945 waarin geallieerde Canadese trooper Walter Venness fataal werd getroffen door Duitse kogels tijdens het wachtlopen op Fort Sabina.

Voor dit project willen we Fotoclub Moerdijk uitnodigen om mee te doen. Zijn jullie geïnteresseerd in een samenwerking dan reserveren we graag voor jullie een eigen expo-ruimte in de kazerne op het fort en maken we een afspraak over de invulling en aanpak. De organisatie wordt gedaan door vrijwilligers van het fort met een passie voor beeld.